A „C” típusú fakultatívan választható tárgyra a beiratkozott, aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező hallgatók jelentkezhetnek képzési szinttől és munkarendtől függetlenül.
Tantárgy-leírás:
A talaj, az abban zajló fizikai, kémiai és biológiai folyamatok és ezeknek együttesen a növényekre gyakorolt hatásainak ismerete elengedhetetlen a hatékony és környezetkímélő, agroökológiai alapelveket követő gazdálkodáshoz. A talajélet alapja a mikrobiológiai diverzitás és egyensúly megtartása. A talajok degradálódásának (talajtömörödés, szerkezeti romlás, pH csökkenés, humusztartalom csökkenés stb.) folyamatát felerősítik a klímaváltozás okozta szélsőséges időjárási körülmények. Ez komoly kihívást állít a jelen mezőgazdaság termelői elé, különös tekintettel azokra a gazdálkodókra, akik a hagyományos, konvencionális gazdálkodásukat természetközelibb gazdálkodássá kívánják átalakítani.
Ezen tantárgy keretei között kapott komplex ismeretanyagok birtokában az egyetemi hallgatók képesek lesznek ezeket a folyamatokat átlátni és a talajok romlásának megállítására alkalmas eszközrendszert megismerni. Az agroökológiát támogató növénytermesztési technológiák és az ökológia-alapú alternatív megoldások megismerése által képesek lesznek a hallgatók arra, hogy az időjárási szélsőségek okozta stresszhatásokat mérsékeljék és gazdaságosabbá tegyék a növénytermesztést. Mindezt úgy, hogy csökkenteni tudják majd a környezeti terhelést és az üvegházhatást.
A tantárgy célja, hogy a talaj termékenységének megtartására és növelésére bemutassa azokat az alternatív gyakorlati megoldásokat, amelyek a leginnovatívabbak napjaink mezőgazdaságában, és amely eljárásokat nem csak az ökológia gazdálkodásban lehet sikeresen alkalmazni.
Az oktatás keretei között az átadott ismeretanyagok és gyakorlati útmutatók hozzásegítik a hallgatókat ahhoz, hogy a megszerzett tudást és annak gyakorlatba történő beilleszthetőségét ismerjék, tudják és képesek legyenek azt használni, alkalmazni.
A 13 hétre javasolt tematika:
1. Az agroökológiai alapjai; A talaj, és annak szerepe a termesztésben
2. Talajélet, a mikrobióta szerepe a talajban
3. A talajban zajló biológiai folyamatok
4. Talajaink degradálódása és ennek hatása a növénytermesztésben
5. Talajvédelem, talajkímélő művelési módok nem csak az ökológiai gazdálkodásban
6. Mikrobiológiai készítmények, mint lehetséges megoldások
7. A mikrobiológiai készítmények hatásmechanizmusai
8. Szervesanyag gazdálkodás
9-10. -(Terepi gyakorlati helyszín)
Mikrobiológiai készítmények technológiába illeszthetősége és gépi kijuttatása
11-12. -(Terepi gyakorlati helyszín)
Laboratóriumi látogatás és a mikrobiológiai készítmények gyártástechnológiájának megismertetése és bemutatása
13. Zh írás, tárgyértékelés, összegzés
További információ a tantárgyakról és a tanulmányi ügyintézésről:
http://oig.szie.hu/