Küldetésünk

Magyarország legjelentősebb természeti kincsét édesvíz készletünk mellett termőföldjeink jelentik. Utóbbi komoly veszélyben van: bár a talaj pusztulása egyelőre nem tűnik látványosnak, a kutatások arra figyelmeztetnek, hogy ha a helyzet továbbra is a jelenlegi mértékben romlik, akkor hamarosan nem lesz megfelelő minőségű termőtalajunk.

Az intenzív gazdálkodási gyakorlat következményeként csökken a földek tápanyagszolgáltató-képessége, így a termesztett növényekben a kimutatások szerint az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent a vitamin-, és ásványianyag-tartalom. Mindez kihat a termelt élelmiszerek és takarmányok minőségi paramétereire is.

Ördögi körbe kerültünk: a nagyipari módszereket alkalmazó mezőgazdaság, mely jelentős mértékben hozzájárult a talajélet pusztulásához, az okozott károkat ugyanúgy ipari eszközökkel igyekszik helyrehozni, további károkat okozva ezzel.

A talajélet elszegényedése, a vízmegtartó- és regeneráló képesség jelentős csökkenése mellett folyamatosan eltűnnek a termőföldekből bizonyos mikroelemek, valamint azok az élőlények, amik a talajban lévő tápelemeket tápanyagokká képesek alakítani.

A folyamat nagyon nehezen megfordítható, szerencsére azonban van megoldás. Hazánkban is több cég forgalmaz már olyan termékeket, melyek természetes összetevőiknek, kiemelten a talajbaktériumoknak köszönhetően visszahozzák az életet a termőföldbe, növelik a talaj biológiai aktivitását. Mindezt úgy, hogy közben a gazdák sem járnak rosszul: ha a talajba újra életet lehelünk, az pozitívan mutatkozik meg a terméseredményekben is. Bár Magyarországon egyre több gazdálkodó választja ezt az utat, attól azonban még nagyon messze vagyunk, hogy elégedetten dőljünk hátra, sőt: a pusztulás a nagyipari szemlélet miatt továbbra egyre nagyobb veszéllyel fenyeget.
A magyar termőföld megóvása érdekében az említett cégek összefogtak, és a talajok termőképességének megóvása, valamint a talajdegradáció csökkentése céljából 2016-ban megalapították a Magyar Talajbaktérium -gyártók és -forgalmazók Szakmai Szervezetét, amely 2020-ban Magyar Talajvédelmi Szövetséggé alakult.

A Szövetség célja, hogy az abban részt vevő cégek az egészséges rivalizálás mellett közösen, egymást segítve küzdjenek a magyar talajélet megóvásáért, szemléletüket pedig hosszú távon általánossá, sőt, alapvetővé tegyék a magyar mezőgazdaságban.

A magyar termőföld nemzeti kincs – megóvása közös feladatunk és felelősségünk!

A talajbaktérium készítmények használatának előnyei:

Humusztartalom

A talaj humusztartalma akár 50%-kal is növekedhet

Terméshozam növekedés

Átlagosan 24%-kal nő a terméshozam a talaj egyensúlyának helyreállásával

Áttelelő kórokozók

Átlagosan 17%-kal csökken az áttelelő kórokozók száma

Szárazságtűrés

A kezelt kultúrák 84%-a jobban tűrte a szárazságot