NÉBIH vizsgálatok

.
A NÉBIH és a Magyar Talajvédelmi Baktérium -gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetségének közös vizsgálatai a szántóföldi növénytermesztésben.

A termőföldek állapota világszerte és hazánkban is egyre romlik, a talajélet sérül, a talaj fizikai, kémiai, biológiai egyensúlya felborul. A talajélet sérülése a pufferkapacitás megváltozásához vezet és felborulhat az egyensúly. A Magyar Talajvédelmi Baktérium -gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetsége tagjainak hitvallása a termőföldek és a talajélet védelméről, a talajoltás – mint egyik hatékony eszköz – használatáról szól. Független, a NÉBIH-hel közös vizsgálat indult a baktériumos talajoltás hatékonyságának mérésére 3 évvel ezelőtt. Kontroll (kezeletlen) és különböző magyar talajoltó készítményekkel oltott (kezelt) területeken folytak vizsgálatok kukorica, tavaszi árpa és szója növényekkel. Az eredmények önmagukért beszélnek: világosan látszik, hogy a talajoltásnak termésnövelő és minőségjavító hatása van a különböző növénykultúrákban. Az eddigi 3 év adatai tökéletesen alátámasztották a mikrobiális oltóanyagok hatékonyságát, a talajoltás szükségességét.

A kísérletek talajviszonyai, egyéb megjegyzések:

Talaj: KA: 38 pH: 5,34 Humusz: 1,63 m/m % – közepes humusztartalom

  • 1. kezeletlen, 2. kezeletlen: nem különböznek, megbízhatósági okok miatt szerepelnek.
  • A kezelések különböző baktérium készítményeket jelölnek.
  • A 3 év vizsgálatai mindig ugyanazon területen történtek, a különböző kezelések esetében is.

A grafikonokon feltüntetett eredmények a statisztikai értékelésnél nem feltétlenül igazolhatók 90%-os szignifikancia szinten, de az adatok mindenképpen tendenciaszerű kezeléshatást mutatnak, ami azt jelenti, hogy az esetek többségében a technológia használata esetén érdemi hatás várható.

▶ 2020-2021

Kísérleti növény: búza
Parcella: 2 kezeletlen kontroll
+ standard kontroll
+ 6 kezelés

▶ 2020-2021

Kísérleti növény: búza
Parcella: 2 kezeletlen kontroll
+ standard kontroll
+ 4 kezelés

▶ 2019

Kísérleti növény: repce
Parcella: 2 kezeletlen kontroll
+ standard kontroll
+ 6 kezelés

▶ 2018

Kísérleti növény: szója
Parcella: 2 kezeletlen kontroll
+ standard kontroll
+ 6 kezelés

A szója esetében is egyértelmű hatás mutatható ki a szójaoltó kezelések hatására. A kontrollokat és a standard kezelést is (mely kezelés N műtrágyát kapott) felülmúlták az átlagok. A kísérletben volt olyan készítmény, amely 30%-os termésnövekedést, közel 1 tonna terméstöbbletet produkált a jobbik kontrollterülethez képest. A kezelések átlagosan 24,8 %-os növekedést eredményeztek.

Kísérletek tanúsága szerint a fehérjetartalomban 2-3 százalékos emelkedés volt tapasztalható az oltás hatására.

▶ 2017

Kísérleti növény: tavaszi árpa Xanadu

Parcella: 2 kezeletlen kontroll
+ standard kontroll
+ 6 kezelés

A kezelések átlagosan 12,2 %-os növekedést eredményeztek.

Az adatok alapján kijelenthető, hogy az öszszes ke ze lés nagyobb termést eredményezett, a kezeletlen kontrollhoz viszonyítva. A legeredményesebb kezelés esetében 21,4 %-os volt a növekedés, de a többi kezelés is 10% körüli emelkedést produkált.

A nyersfehérje-tartalom a N műtrágyás kezelés esetében volt a legmagasabb, de egyik kezelés esetében sem közelítette meg a 12,5% felső értéket, ami a sörárpa esetében határkövetelmény.

▶ 2016

Kísérleti növény: kukorica DKC4590

Parcella: 2 kezeletlen kontroll
+ standard kontroll
+ 7 kezelés

A kezelések átlagosan 9,8%-os növekedést eredményeztek.

Az eredményekből látható, hogy minden baktérium készítménnyel kezelt területen több termés termett, mint a kezeletlen, kontroll parcellákon.
A termésnövekedés egyes kezelések hatására hektáronként 10%-kal is nőtt, a betakarított termés átlag 1 tonnával emelkedett.

Kukorica keményítőtartalmának alakulása
A kontroll értékek átlaga alacsonyabb volt, mint a talajoltóval kezelt területek átlaga.