A PREPSOIL (Preparing for the „Soil Deal for Europe” Mission) projekt a közelmúltban indította el a Knowledge Hubot, egy többnyelvű online könyvtárat, amely a talaj egészségére összpontosító legjobb gyakorlatokat, szakpolitikai összefoglalókat, videoanyagokat, kísérleteket és kiadványokat tartalmaz.

A PREPSOIL tudásközpont létrehozásához az egész Európából érkező partnerek az EU talajmisszió legalább egy célkitűzéséhez kapcsolódó nemzeti nyelvű forrásokkal is hozzájárultak. Az átfogó cél az EU Talajmisszió megvalósításának támogatása a talajromlás csökkentése érdekében, valamint a talajtudatosság és a talajismeret növelése a talajhasználat valamennyi földhasználati eseteiben Európa-szerte 2030-ig.

„A tudásközpont elsődleges célja, hogy talajismereti aggregátorként működjön, információt gyűjtsön a meglévő talajforrásokhoz való hozzáférés javítása érdekében” – magyarázza Ning Huang, a PREPSOIL partner Aarhusi Egyetem projektfelelőse. Ezt arra fogják használni, hogy inspirálják és összekapcsolják a polgárokat, miközben oktatási célokra speciális tartalmat is biztosítanak.

Mivel a tudásközpontot úgy tervezték, hogy támogassa a küldetés célkitűzéseit, az összes feltöltött anyagot az e célokhoz való kapcsolódásuk alapján kategorizálják, ami egyben biztosítja az átfogó összhangot az uniós célokkal, amelyek között szerepel az elsivatagosodás csökkentése; a talaj szerves szénkészletének megőrzése; a talajtömörödés megállítása és a városi talajok újra használatbavételének növelése; a talajszennyezés csökkentése és a helyreállítás fokozása; az erózió megelőzése és a talajszerkezet javítása a talaj biológiai sokféleségének növelése érdekében.

A Mission Soil célkitűzései alapján kereshető index mellett a források földhasználat, nyelv és ország szerint is szűrhetők. Ez lehetővé teszi a különböző nyelveken és régiókból származó források megtalálását. A tudásközpont jelenleg 25 országból származó forrásokat tartalmaz 13 különböző nyelven.

„A tudásközpont többnyelvűsége alapvető fontosságú a polgárok bevonása és a talaj egészségével és a kapcsolódó kérdésekkel kapcsolatos tudatosság növelése érdekében helyi szinten” – magyarázza Ning Huang.

A nemzeti nyelveken történő információszolgáltatással és a különböző felek közötti együttműködés elősegítésével a tudásközpont célja, hogy olyan gazdag tudástárat hozzon létre, amely a közösségek, a kutatók, a politikai döntéshozók és a polgárok javát szolgálja, és végső soron globális szinten előmozdítja a talajmisszió célkitűzéseit.

A tudásközpont mostantól nyitva áll a nyilvánosság számára, és minden anyagot egy külön erre a célra létrehozott szerkesztőbizottság vizsgál át, mielőtt online elérhetővé válik.

Szeretne többet megtudni vagy forrást javasolni? Látogasson el a PREPSOIL weboldalán található Tudásközpontba!

A PREPSOIL-ról

A PREPSOIL projekt elősegíti a misszió európai régiókban történő bevezetését. Ezt az interakciót, a tudásmegosztást és az együtt tanulást szolgáló eszközök és terek közös létrehozása és bevezetése, valamint a felmérés és a párbeszéd révén érjük el annak megértése érdekében, hogy a talajszükségletek regionális értékelése harmonizált nyomon követési mechanizmusok támogatásával hogyan vezethet a talaj egészségét szolgáló élő laboratóriumokban és világítótornyokban történő cselekvéshez.

Ezek a tevékenységek a misszió első 3 évében – 2022 és 2025 között – támogatják a misszió kiépítését.