Napjainkban egyre több kutatási és mérési eredmény számol be arról, hogy termőföldjeink állapota évről-évre romlik. A talajok mikrobiológiai egyensúlya negatív irányba billent, fokozatosan csökken a talajban élő hasznos mikróbák, baktériumok és gombák száma, vagyis a talajélet már közel sem optimális.

Kedvezőtlenné válhatnak a feltételek a növénytermesztés számára. Szerencsére egyre több termelő tér át az egészséges talajélethelyreállításra, a fenntartható fejlődést lehetővé tevő technológiákra. Egyre népszerűbbé válik – a műtrágya használat optimalizálása mellett – a talajkondicionáló mikroorganizmus-koncentrátumok használata, ami a talajbiológiai sokféleségét felhasználva segíti elő a negatív folyamatok megállítását.

A termelők felelőssége az optimális talajművelési eljárás, ill. vetésforgó alkalmazása, a nem okszerű műtrágya- és vegyszerhasználat mérséklése. A talajélet helyreállítása biológiai rekultivációval, a hasznos mikroszervezetek (vagyis baktériumok és gombák) számának célirányos növelésével valósítható meg.

Ehhez a folyamathoz biztosítani kell a hasznos mikroszervezetek optimális működéséhez szükséges feltételeket is.

Megfelelő talajművelés elvégzése esetén baktériumok és gombák számának növekedésével fokozódik a tarlóbontás, a szármaradványok bontása, így nő a talaj szervesanyag-tartalma, és a talaj felvehető tápanyagkészlete. A hasznos mikroszervezetek optimális működése révén valósul meg a tápanyagok kedvező feltáródása. A humuszanyagok képződése, a nitrogén megkötése, a kötött állapotban lévő foszfor- és kálium feltárása, a mikroelemek kedvezőbb feltáródása válik ezáltal ehetővé.

A megfelelő technológia aktív talajéletet eredményez, fokozódik a növények ásványianyag-ellátása, a növénypatogén mikroorganizmusok háttérbe szorítása. Jogos vevői elvárás a mikrobiológiai készítmények magasabb csíraszáma, alacsonyabb hektárdózisa, és azok széles hatásspektruma. A mikrobiológiai talajoltó készítmények legfontosabb értékmérő tulajdonsága a bennük található törzsek hatékonysága, valamint azok csíraszáma. A kritériumok, és a maximális hatékonyság garantálásához a gyártás, a szállítás, a raktározás és a kijuttatás folyamatában néhány alapszabály betartása elengedhetetlen mind gyártói, mind pedig vevői oldalról.

A gyártók és vevők teendői a készítmények felhasználásasorán

A gyártók magas színvonalú eszközrendszerrel garantálják termékeik minőségét. Ahhoz azonban, hogy a magas minőség a továbbiakban is fenntartható legyen, a termék raktározása, és annak szállítása is gondos körültekintést igényel. A baktériumtrágyák kiszolgálása egy szezonon belül két rövidebb időszakra korlátozódik. Mikrobiológia-termék lévén: forgalmazói oldalról összehangolt kiszerelést és logisztikát kíván. A csíraszám csökkenés elkerülése érdekében a terméket a raktárhelyiségben, 5-10°C körüli hőmérsékleten tárolják a gyártók, majd kiszállítás után is javasolt fénytől védett, hűvös helyen tárolni, és amilyen gyorsan lehet, fel is kell használni.

Vevői oldalról sarkalatos pont a kijuttatás. Vetés előtt, illetve a betakarítást követően a szármaradványokra való kijuttatás a gyártók által fejlesztett permetezőrendszerek segítségével a legoptimálisabb. A széles sortávú kultúrák esetében a vetéssel egymenetben, közvetlenül a mag mellé történő juttatásra is van már lehetőség. A legoptimálisabb kijuttatási időpont az, amikor a termék nincs kitéve közvetlen napfénynek, mert ez a beforgatás előtt esetleges károsodást okozhat. Kánikulában és légszáraz időben nem javasolt a kijuttatás!

Összegezve

Az érdemi eredmény eléréséhez a felhasználni kívánt termék kiválasztásánál, tárolásánál, és kijuttatásánál is körültekintően kell eljárnunk annak érdekében, hogy a várható hatás ne maradjon el. Fontos a gyártó által előírt tárolási szabályok betartása, minden esetben szükséges ügyelni a tárolási hőmérsékletre: kerülni kell a nagy hőingadozást. A baktériumkészítményeket tartalmazó kannákat soha nem szabad tűző napon tárolni! Mindig a javasolt vízmennyiséggel hígítva szükséges a készítményt kijuttatni tiszta, vegyszermaradék-mentes tartályból. Felhasználás előtt alaposan felrázandóak a baktériumokat és gombákat tartalmazó kannák, flakonok. Beöntőszűrő használata minden permetlé készítésekor javasolt. Baktericid, fungicid szerekkel együtt nem juttathatók ki a baktériumtrágyák.

Felhasználása előtt bizalommal kérjen tanácsot a termék forgalmazójától vagy gyártójától!

Magyar Talajbaktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szervezete

agraragazat.hu