A mezőgazdasági termelés sikerességének alapja a termőföld, mégsem fordítunk rá kellő figyelmet. A helytelen talajműveléssel, és túlzott műtrágya és okszerűtlen növényvédő szer felhasználással eljutottunk odáig, hogy amíg 1 kg talaj épül, újraéled, addig 17 kg talaj állapota romlik le.

A jelen helyzet is azt mutatja, hogy gazdaságosság az egyik legfontosabb szempont a növénytermesztésben. Hosszútávon a mikrobiológiai készítmények használata kulcsa lehet a rentábilis mezőgazdaságnak.

A szerves trágyázás csökkenése mellett a műtrágyák egyoldalú használatával a mezőgazdasági területeink elkezdtek kimerülni. Az okszerűtlen megmunkálás hatására a felső réteg tönkrement, ami a talajélet és a humusztartalom csökkenését vonja maga után.

Napjainkban Magyarország területének mintegy 50 százalékán folyik mezőgazdasági művelés. Felmérések szerint a mező- és erdőgazdasági területek több mint a fele veszélyeztetett valamilyen talajdegradáció által. A klímaváltozás okozta az erózió révén a területekről  eltűnik a talajtakaró, csökkentve a termőtalaj hozamát, a szerves szén, tápanyag és vízmegkötő kapacitásait.

A helytelen művelés mellett az erózió is pusztítja a termőtalajt

A talajok romlása szinte minden esetben együtt jár a mikrobiális talajélet intenzitásának csökkenésével.

A talaj termékenységét a megfelelő szerkezet, szervesanyag-tartalom, illetve a változatos talajélet biztosítja. A talajéletet meghatározó makro-, mezo- és mikrofauna közül legnagyobb diverzitással a legutóbbi, mikroszervezetek által alkotott közösség bír.

A talajélet biztosítja a talaj termékenységét

A különböző baktériumokat, gombákat, mikrobiális közösségeket tartalmazó mikrobiológiai készítmények talajoltással történő kijuttatásával nagymértékben segíthetjük a talajélet aktivitását és ezzel a talajok minőségének javulását. Ezen készítmények olyan mikrobákat tartalmaznak, melyek optimális életteret találnak például a növényi gyökerek zónájában, ahol tevékenységükkel hozzájárulnak többek között a terméshozam növeléséhez is. Különböző tápelemekkel látják el növényt, nitrogént kötnek és a kötött formában lévő foszfort és káliumot teszik felvehetővé. Emellett számos más elem elérésében segítenek a készítményekben lévő baktériumok: a cink és a vas mellett különböző vitaminokat és egyéb mikroelemeket tudnak a növények számára biztosítani.

A mikrobiológiai termékek használatával a talajok szervesanyag-, vagyis humusztartalmát is tudjuk növelni: a készítmények olyan mikroorganizmusokat tartalmaznak, amik segítik a talajéletet és a humifikációt. A termékekben előfordulnak olyan baktériumtörzsek, melyek nyálkaszerű, ún. exopoliszacharidot (EPS) termelnek, amivel támogatják a talajszemcsék képződését, a talaj épülését. Ennek köszönhetően javul a talaj szerkezete, jobbá válik a vízmegtartó képessége és hőháztartása. Vízhiányos időszakban jobban bírják a növények a szárazságot. A több éves talajoltás hatására tapasztalhatóan változik a talaj ellenállóképessége, könnyebb művelni a földet, így kevesebb gázolaj fogy.

Nem elhanyagolható a talajoltó készítmények biokontroll hatása sem: alkalmazásukkal elősegítjük a növények ellenállóképességét a legkülönbözőbb kórokozókkal, továbbá az abiotikus stresszfaktorokkal szemben. Vannak olyan törzsek, melyek ún. sziderofor termelő képességgel rendelkeznek, ami azt jelzi, hogy kórokozó gombák (pl. fuzárium , szklerotínia, …) szaporodását képesek gátolni. Ez egy természetes biológiai folyamat, mely képes a talaj- és növényegészséget támogatni.

Ugyanakkor a talajoltó termékekben lévő baktériumtörzsek növényi hormon-szerű anyagokkal (pl. indolecetsav) támogatják a csírázó növényt és későbbi erőteljesebb gyökérzet kialakítását, illetve a gyökérszőrök nagyobb abszorpciós kapacitásának növelését.

A növényi hormon-szerű anyagok támogatják a gyökér növekedését

Összefoglalva a baktériumos talajoltással a talajélet célzott gazdagítását érhetjük el. Ennek eredményeként javul a talajszerkezet, növekedik a szervesanyag tartalom. Magasabb termésátlagokat, jobb minőséget kaphatunk. Egészségesebb lesz a talaj és a növényállomány is és gazdaságosabban termelhetünk.

A Magyar Talajvédelmi Szövetség Tagjainak talajoltó baktérium készítményei garantált minőségűek és bizonyították hatékonyságukat! Bővebb információkért érdeklődjön az alábbi elérhetőségeket.