A mezőgazdaságban az elmúlt években a növénytermesztés területén egyre inkább keresik az utat a vegyi úton előállított inputanyagok felől a biológiai megoldások felé. Ennek okai összetettek, egyes hatóanyagok bizonyítottan veszélyt jelenthetnek az emberi egészségre, súlyosan károsíthatják az ökológiai rendszereket, szegényebbé tehetik a biodiverzitást.

A mikrobiális talajoltóanyagok baktériumokat, gombákat és/vagy algákat tartalmazó tenyészetek, teljesen biológiai eredetűek, ennek megfelelően biogazdálkodásban is alkalmazhatóak. Használatukkal a talaj- és növényegészséghez – a készítmény típusától függően – együttesen járulhatunk hozzá oly módon, hogy a készítményben található élő mikroorganizmus sejtek működésük révén (pl. biológiai nitrogénkötés) vagy másodlagos anyagcseretermékeikkel (pl. növényi hormonszerű anyagok termelése) a talajéletet és termékenységet javítják, támogatják a növény fejlődését, növekedését.

A gyökérkörnyezet, a rizoszféra egészséges működése alapvetően meghatározza a termesztett kultúrák állapotát a teljes vegetációs időszakban. Ha a rizoszféra működésében bármilyen okból (inputanyagok helytelen alkalmazása, a talaj rossz kultúrállapota, a biológiai egyensúly felborulása miatt) zavar lép fel, akkor terméscsökkenésre számíthatunk. Az adott idényben alkalmazandó készítményeket annak megfelelően kell megválasztani (mint ahogy bármely más inputanyag esetében), hogy mi az elsődleges, másodlagos stb. cél. Javasolt, hogy lehetőség szerint hazai talajokból származó mikroorganizmusokat tartalmazó és hazai körülmények között tesztelt készítményeket alkalmazzunk, mivel ezek hatékonyságát és minőségét a NÉBIH és a hazai forgalmazók garantálják, és hosszú évek jelentős szakmai tapasztalata áll a termékek mögött. A készítmény kiválasztásánál különösen ügyeljünk arra, hogy egyes talajtípusok, speciális növények, termesztési feladatok „testre szabott” felhasználási területű készítményeket igényelnek. Tudni érdemes például, hogy az eltérő talajtípusok eltérő talaj-mikrobiótával bírnak, ezért oltásuk is eltérő összetételű oltóanyagokat igényelhet. A hazai fejlesztésű készítmények felhasználási területe ma már igen széles palettán mozog, ezek alapvetően lehetnek:

A készítmények hatásspektruma igen széles skálán mozog, ezek általánosságban összefoglalva az alábbi táblázatban láthatóak.

A fentiekből egyértelműen kitűnik, hogy a mikrobiális talajoltóanyagok szakszerű alkalmazása jelentősen hozzájárul mind a talajegészség javulásához, mind a termesztett kultúra egészséges fejlődéséhez, ezzel megalapozva a terméshozamok növekedését.

Magyar Talajbaktérium-gyártókés -forgalmazók Szakmai Szervezete

agraragazat.hu