Egyik legfőbb hazai kincsünk a termőföld – halljuk számos alkalommal a mondást. Az elmúlt évtizedekben azonban a klímaváltozás okozta szélsőséges időjárási tényezők mellett a szakszerűtlen talajművelési mód, az intenzív technológiák alkalmazása, a túlzott műtrágyafelhasználás is a talaj ökoszisztémájának folyamatos pusztulásához vezetett. Jelenleg a magyarországi gazdasági területek mintegy 60%-a veszélyeztetett a talajdegradáció által.

A talajélet romlásának megállításához innovatív szemléletmódra, szakszerű technológiára van szükség, ennek képezheti fontos pillérét a biológiai talajművelés. Jelenleg azonban a hazai gazdáknak mindössze 11%-a alkalmaz talajoltó baktériumkészítményeket.

Ezen változtatna a hazai piac meghatározó szereplőit tömörítő Magyar Talajvédelmi Baktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetsége. A szemléletváltásban sokat segíthet, ha a gazdálkodók körében minél többen ismerik meg a mikrobiológiai talajoltó-készítmények pozitív hatásait. Ezt hivatott elősegíteni az alábbi baktérium határozó, melyben a hazai piacon forgalomban lévő termékek egyes összetevőinek szerepét ismertetjük.

Bradyrhizobium japonicum

A szója szimbionta törzse, jelentős nitrogénkötésre képes, emellett sziderofortermelő, és növényihormon-termelő hatással is bír.

Rhizobium leguminosarum

A borsó szimbionta törzse, jelentős nitrogénkötő hatással, emellett sziderofort termel és a kálium mobilizálására is képes. Ellenállóbbá teszi a növényeket a stresszhatásokkal szemben.

Pseudomonas fluorescens

Megakadályozza a nitrogén elillanását, foszfort mobilizál, kiemelkedő biokontroll-hatással bír. Szideroforokat termel, melyek nemcsak a vasat, hanem számos mikroelemet, mangánt, cinket, kobaltot is képesek megkötni, a növények számára felvehető formában, így a patogén mikroorganizmusok ezekhez a nélkülözhetetlen mikroelemekhez nem tudnak hozzáférni.

Bacillus megaterium

Keményítő-, cellulóz- és fehérjebontó enzimeket termel. Számos antivirális és antibakteriális hatóanyagot termel, ezért hatékony a patogének féken tartásában. Segíti a foszforfeltárást, a humifikációt. Növekedésserkentő anyagokat termel.

Bacillus circulans

Szénsavat teremel, emellett elősegíti a kálium felszabadulását, így kevesebb kálium-műtrágya alkalmazására van szükség.

Bacillus subtilis

Lebontja a cellulózt, hasznosítható tápanyagot, sziderofort, növényi hormont termel, és kiemelkedő fungisztatikus – vagyis a patogén gombák növekedését és szaporodását gátló – hatása is.

Azotobacter vinelandii

Nitrogénkötő, a nitrifikációt segíti, auxint és a sejtek növekedését fokozó gibberellint termel, segíti az egyenletesebb, jobb csírázást, növeli a télállóságot.

Azospirillum lipoferum

Nitrogént köt meg a talajpórusok közti levegőből, emellett növekedési hormont, auxint termel, mely a szár és a gyökér növekedésének irányításában, valamint termésképződésben, a levél- és terméshullás kémiai szabályozásában is szerepet játszik.

Bacillus thuringiensis

Bár széleskörű alkalmazása rovarölő hatásához kapcsolódik, sziderofor-termelési, valamint foszfátmobilizáló hatása révén közvetlen növényi növekedést serkentő hatása is jelentős.

Azospirillum largimobile

Kiváló nitrogénkötő törzs, mely rendkívüli sziderofortermelő-képességgel rendelkezik, emellett a sejtosztódást, a sejtek differenciálódását, a sejtmegnyúlást, a gumók képződését és a színtestek érését serkentő citokinineket is termel.

Arthrobacter crystallopoietes

Kiváló növényihormon-termelő (auxinok, citokininek és gibberellinsav), képes csökkenteni a stresszetilén-szintet, sziderofortermelő, tág pH-tűrésű törzs.

Pseudomonas putida

Az általa termelt növényi hormonok segítik a növények fejlődését, a gyökér képződését, annak növekedését. Ösztönzi a mag csírázását, növeli a terméshozamot. Sziderofortermelő, képes a növény számára káros patogén gombák visszaszorítására.

Azotobacter chroococcum

Az egyik legfontosabb szabadon élő nitrogénfixáló baktérium. Biokontroll-hatást is kifejt, az általa kiválasztott sziderofor erős vaskötő-képességgel rendelkezik. Az így megkötött vasat a növény és az azotobacter képesek felvenni, a talajlakó patogének viszont nem.

Paenibacillus polymixa

Cellulózbontó, emellett nitrogént is fixál. A szénhidrátokat savképződés közben bontja, így hozzájárul az oldhatatlan ásványi anyagok mobilizálásához. Gátolja a patogén gombák és baktériumok szaporodását.

Streptomyces albus

Javítja a talajszerkezetet, így jobban művelhető talajt, jobb vízgazdálkodást biztosíthat.

Készült a Magyar Talajvédelmi Baktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetsége megbízásából.

Illusztrációk:
Vercz Róbert