2020-ban is a gazdaságok szolgálatában a talajbaktérium-gyártók

Lassan búcsút veszünk a 2019-es évtől, és új reményekkel, célokkal belépünk a 2020. évbe. A Magyar Talajbaktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szervezete is számot vet az év tanulságaival, és tervezi a jövőt, szem előtt tartva hitvallását: a növénytermesztés alapjának, a termőföldnek a védelmét, termékenységének, tápanyag-szolgáltató képességének, egészségének javítását, megőrzését. Így a szervezet támogatja a mezőgazdasági termelés hatékonyságának növelését, a gazdálkodók tevékenységét.

Lehetséges út

Szervezetünk már a 2019. év elején az egyik legjelentősebb agrárrendezvényen, az AGROmashEXPO kiállításon is hallatta hangját. Gazdálkodókat kérdezett meg a termőtalajaik állapotáról, a baktériumos talajoltás hatékonyságáról. Az eredmények azt mutatják, hogy általában nem elégedettek a megkérdezettek a talajaikkal, és a talajoltást egyik lehetséges alternatívának tartják. Az is látszik, hogy a pontos információk átadása, az edukáció nagyon fontos nemcsak a jelen agrárszakemberei, hanem a jövő generáció számára is. Induljon párbeszéd!

Éppen e célból 2019. május 30-án az Agrárminisztérium és a Magyar Talajbaktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szervezetének közös szervezésében, a „Kincsünk a termőföld” rendezvénysorozat részeként, a talajok jelentősége, a talajélet, talajvédelem oktatás, képzés, szemléletformálás témája került megvitatásra. Dr. Juhász Anikó helyettes államtitkár hangsúlyozta annak fontosságát, hogy megalapozzuk a korszerű ismeretanyag beépülését az agrárszakoktatásba, szakemberképzésbe. Szervezetünk kérte, hogy az Agrárminisztérium részéről vagy támogatásával induljon el egy kommunikáció a társadalom felé az egészséges termőföld iránti igény és felelősség, és a talajok védelme érdekében. A rendezvényen 5 panelbeszélgetés keretében tárgyalták az oktatás, képzés egyes színterein megjelenő lehetőségeket, feladatokat.

Sivatag vagy öntözés

A következő fontos esemény „A sivatagosodás és aszály elleni küzdelem világnapja” alkalmából rendezett szakmai konferencia volt június 19-én. A talajoltó szervezet nevében tartott előadás tudományos szakirodalmi forrásokra és eredményekre hivatkozva arról szólt, hogy a baktériumos talajoltás eredményesen felveheti a harcot az aszállyal szemben. A termőtalajok elsivatagosodásának megakadályozásában a talajszerkezet és a talajélet javítása alapvető fontosságú. A talajtípusnak megfelelő helyes talajművelési módok és a baktériumos talajoltás együttesen hatékonyan javíthatják a termőföldek állapotát, a tápanyagszolgáltató képesség javulását. A klímaváltozás, a csapadék egyre szélsőségesebb és kiszámíthatatlanabb eloszlása sürgeti hazánkban is az öntözési, víztározási rendszerek kiépítését és támogatását. Arra azonban fel kell hívni a figyelmet, hogy egyes talajféleségeknél az öntözéssel károkat is okozhatunk, pl. másodlagos szikesedés. E veszélyeztetett talajok szakszerű kezelése ezért kiemelt jelentőségű.

Milyen tervek állnak előttünk?

A NÉBIH-hel közösen folytatott, 3 évig tartó, független szántóföldi, baktériumos talajoltási vizsgálatok egyértelműen bebizonyították, hogy a talajoltós kezelések hatására terméstöbblet és több esetben a minőségi paramérek javulása következett be. Örömmel jelezzük, hogy 2020ban indul a NÉBIH és a Szervezet együttműködéseként egy újabb 5 évig tartó vizsgálatsorozat, két helyszínen is, a pécsi és a gyulatanyai NÉBIH állomáson. Már elvetésre került a repce (Pécs) és az őszi búza (Gyulatanya). Megismételjük a közös aktivitást az AGROmashEXPO 2020 rendezvényen.

Továbbra is dolgozunk azon, hogy a gazdálkodók munkáját segítsük, termőföldjeink állapotát megőrizzük. Igyekszünk különböző fórumokon, médiákon keresztül a baktériumos talajoltás jelentőségét, eredményességét és technológiáját népszerűsíteni.

Az alábbi sorokkal kívánunk minden kedves Gazdálkodónak talajéletben és eredményekben gazdag, áldott, boldog új évet! „Adjon Isten minden jót / Ez új esztendőben: / Zsíros esőt, kövér hót, / Ez új esztendőben; / Bő aratást, szüretet, / Egészséget, jó kedvet / Ez új esztendőben!” (Népköltés)

Magyar Talajbaktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szervezete

agraragazat.hu